RAV Brabant Midden-West-Noord

Meestal wordt Rijstijlanalyse gekozen om brandstof te besparen en/of de CO2-uitstoot te verlagen. RAV Brabant Midden-West-Noord kiest voor toepassing van Rijstijlanalyse van Fleetlogic om de patiëntenzorg te verbeteren. Een goede rijstijl draagt immers bij aan het comfort van de patiënt en vergroot de veiligheid van de patiënt, een eventuele begeleider, je collega en medeweggebruikers.

De keuze is vervolgens op de dienst Rijstijlanalyse van Fleetlogic gevallen. Fleetlogic maakte de gewenste objectieve feedback op de rijstijl mogelijk, maar kon ook in een andere behoefte voorzien: sensoring om het gebruik van hoorn en zwaailicht te registreren. Daarnaast heeft Fleetlogic de faciliteiten om begeleiding te bieden bij de implementatie van Rijstijlanalyse.

Rijstijlanalyse                                                                                                                                                                 Door middel van Rijstijlanalyse wordt als het ware meegekeken met de bestuurder. De boardcomputer registreert o.a. de gereden snelheid, het versnellen en afremmen. Deze gegevens geven inzicht in de rijstijl. Wekelijks ontvangt de bestuurder feedback in de vorm van een scorecard. Op deze scorecard staan op de persoon/rijstijl afgestemde tips en aandachtspunten en een score. Aan de hand van die score kan de bestuurder zien of hij/zij zich verbetert of niet. De ervaring is dat dit een stimulans is voor verbetering. De resultaten van de Rijstijlanalyse worden niet ingezet als strafmiddel, maar strikt als feedback om lering uit te trekken. Als Rijstijlanalyse in al zijn facetten wordt toegepast, wordt Het Nieuwe Rijden integraal gestimuleerd. Dit is bij het besturen van een ambulance niet realistisch: harder rijden dan de toegestane snelheid komt onvermijdelijk voor. Het accent ligt daarom op het optimaal optrekken en remmen, voor maximaal comfort en veiligheid.

Feedback krijgen op je rijstijl op basis van je rijstijlscores is onderdeel geworden van de functioneringsgesprekken bij RAV Brabant Midden-West-Noord. Ook kan tussentijds het gesprek worden aangegaan met bestuurders. Leidinggevenden blijven zo eraan werken zodat Rijstijlanalyse geen bijzaak wordt en de gerealiseerde kwaliteitsverbetering behouden blijft.